omospond

 

Αθήνα 29 Οκτωβρίου 2020

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ                

Όπως είναι γνωστό καταθέσαμε την κοινή πρότασή μας για το βαθμολόγιο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου για την αναθεώρηση του βαθμολογίου στο χαμηλόβαθμο προσωπικό.

Για την ορθή εκτίμηση και αξιόλογη, επιπροσθέτως δε αποφυγής παρερμηνειών, ειδικά αναφορικά με την πρότασή μας, για την προαγωγή του Αρχιφύλακα Μ.Α.Υ. μετά τη συμπλήρωση (10) ετών στο βαθμό ή (26) ετών συνολικής υπηρεσίας, να προάγεται στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου (ΠΡΟΤΑΣΗ Α5), παραθέτουμε τα ακόλουθα:

Το πιο έντονο παράδειγμα της βαθμολογικής στασιμότητας στο βαθμό του Αρχιφύλακα μη ανακριτικού υπαλλήλου (Μ.Α.Υ.) για 26 χρόνια, δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό για τον καθένα ως σοβαρή παθογένεια του συστήματος. 

Η προαγωγή του στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου (Μ.Α.Υ.), διατηρώντας την οργανική θέση που κατείχαν πριν την προαγωγή συνιστά δίκαιη και τιμητική αναγνώριση της προσφοράς του, μιας μορφής αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας, αλλά και κίνητρο επαύξησης της επίδοσης και απόδοσής του. 

Δεν διαταράσσει επουδενί την ιεραρχική τάξη, δεδομένου ότι θα ασκεί τα καθήκοντα του βαθμού του, πλην της άσκησης ανακριτικών καθηκόντων, διατηρώντας την οργανική θέση του Αστυφύλακα (Μ.Α.Υ.). [βλέπε όμοιες ρυθμίσεις: α) παρ. 3 άρθρου 11 [Εξέλιξη αστυφυλάκων μη ανακριτικών υπαλλήλων] του ν. 3686/2008: «3. Οι υπαρχιφύλακες και αρχιφύλακες της παραγράφου 1 {Οι αστυφύλακες που δεν ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου προάγονται στο βαθμό του υπαρχιφύλακα και του αρχιφύλακα με τη συμπλήρωση δώδεκα (12) και δεκαέξι (16) ετών πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους, αντιστοίχως} καταλαμβάνουν οργανική θέση αστυφύλακα, εκτελούν καθήκοντα του βαθμού αυτού και μετατίθενται, αποσπώνται και μετακινούνται ως αστυφύλακες» και β) παρ. 3 άρθρου 9 [Εξέλιξη αστυφυλάκων ανακριτικών υπαλλήλων του ν. 2226/1994] του ν. 3686/2008: 3. Οι υπαρχιφύλακες, αρχιφύλακες και ανθυπαστυνόμοι της παραγράφου 1 {Οι αστυφύλακες ανακριτικοί υπάλληλοι του ν. 2226/ 1994 (ΦΕΚ 122/Α΄) προάγονται στο βαθμό του υπαρχιφύλακα, αρχιφύλακα και ανθυπαστυνόμου με τη συμπλήρωση 10, 15 και 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους, αντίστοιχα} καταλαμβάνουν οργανική θέση αστυφύλακα και μετατίθενται, αποσπώνται και μετακινούνται ως αστυφύλακες. Οι υπαρχιφύλακες και αρχιφύλακες εκτελούν καθήκοντα αστυφύλακα και οι ανθυπαστυνόμοι καθήκοντα του βαθμού τους] 

Το αυτό θα ισχύει για την προαγωγή τους, μετά τη συμπλήρωση (11) ετών ή (37) ετών συνολικής υπηρεσίας, στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄. Η προαγωγή σε βαθμό αξιωματικού, χωρίς οργανική θέση του βαθμού του, δεν διαταράσσει επουδενί την ιεραρχική τάξη. Επισημαίνεται η όμοια και ισχύουσα σήμερα ρύθμιση [διατήρηση της οργανικής θέσης που κατείχε πριν την προαγωγή] της παρ. 8 του άρθρου 7 [Βαθμολογική εξέλιξη Ανθυπαστυνόμων] του ν. 3686/2008, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του π.δ. 111/2019 [Οι Υπαστυνόμοι Α' και οι Υπαστυνόμοι Β’ της προηγούμενης παραγράφου {ήτοι οι προαγόμενοι στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου, από Αρχιφύλακες με προαγωγικές εξετάσεις} εκτελούν τα καθήκοντα του βαθμού τους, κατέχουν οργανική θέση ανθυπαστυνόμου και μετατίθενται, αποσπώνται και μετακινούνται ως ανθυπαστυνόμοι].

Τόσο οι προαγόμενοι στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου, όσο και οι προαγόμενοι από αυτούς στους βαθμούς Υπαστυνόμου Β΄ και Α΄, εκτελούν καθήκοντα των βαθμών τους, χωρίς να δημιουργούνται πρακτικά, επίσης, εμπόδια ή δυσλειτουργίες σε μια Υπηρεσία, δεδομένου ότι οι κανονισμοί και οι πραγματικές ανάγκες επιφυλάσσουν, στο πλαίσιο του καθηκοντολογίου, πλειάδα αρμοδιοτήτων και καθηκόντων. Μόνο στην περίπτωση κακοδιοίκησης, στο επίπεδο Διοίκησης Αξιωματικού, θα μπορούσαν να εμφανιστούν παραδείγματα διάθεσης π.χ. Ανθυπαστυνόμου ή Υ/Β [Μ.Α.Υ.] υπό τον έλεγχο ή εποπτεία κατωτέρου κατά βαθμό αστυνομικού, που φέρει όμως την ιδιότητα ανακριτικού υπαλλήλου (π.χ. Αξιωματικός Υπηρεσίας Αρχιφύλακας [Α.Υ.[ με βοηθό Ανθυπαστυνόμο Μ.Α.Υ.). Επισημαίνεται πάντως ότι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά, καθόσον οι Διοικήσεις Αξιωματικών τηρούν με ευλάβεια την αστυνομική δεοντολογία.Οι χρόνιες παθογένειες της βαθμολογικής ιεραρχίας στο προσωπικό που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο αλλά και η αναγκαιότητα για δικαιότερη ιεραρχία, επιβάλλουν εύκολα την αναθεώρηση αυτού του πλαισίου. 

Παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν και άλλα στο πλαίσιο των προβλέψεων των κανονισμών του Σώματος, όπως οι επ’ ανδραγαθία προαγωγή στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου ή Αξιωματικού, καθώς και οι τιμητικές προαγωγές για επίτευξη αθλητικών διακρίσεων.

 

 

 

omospond1