Στιγμιοτυπο 2020 03 28 7.57.25 μμ

 

   Πάει σχεδόν ένας μήνας που η πατρίδα μας δέχτηκε μία πρωτοφανή πίεση μεταναστευτικών ροών στα Βορειοανατολικά της χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στη θεσμοθετημένη διάβαση Ελλάδας Τουρκίας στις Καστανιές, στο χερσαίο τμήμα της περιοχής. Ήταν ηλίου φαεινότερο πως αυτή η πρωτοφανής επιχείρηση εισβολής προσφύγων και μεταναστών ήταν υποκινούμενη και ταυτόχρονα υποβοηθούμενη από την γείτονα χώρα Τουρκία.

   Στην πρωτοφανούς αυτής έντασης και μαζικότητας πρόκληση ενάντια στην πατρίδα, οι Έλληνες Aστυνομικοί μαζί με τον Eλληνικό Στρατό μας κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν τα σύνορα μας απόρθητα σαν σύγχρονοι Σπαρτιάτες σε μια νέα μάχη των Θερμοπυλών, αυτή την φορά όμως στον  Έβρο. Ωστόσο για να κερδίσει κάποιος μια μάχη και ευρύτερα έναν πόλεμο χρειάζεται σίγουρα τακτική και στρατηγική. Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, και έπειτα από πρωτοβουλία του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας καθώς  και με μέριμνα του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντή Αν. Μακεδονίας Θράκης και των Διευθυντών Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και Ορεστιάδας, συστάθηκε  στην περιοχή της Ορεστιάδας μια μεικτή ομάδα επιχειρήσεων αποτελούμενη από Έλληνες και Ευρωπαίους Αστυνομικούς, έχοντας ως κύρια αποστολή την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας και ευρύτερα προς την Ευρώπη. Με πληροφοριακό δίκτυο, το οποίο επεκτείνεται από τα σύνορα σε ολόκληρη την ενδοχώρα, η μεικτή ομάδα επιχειρήσεων αποτελούμενη από (α) κλιμάκιο των Ειδικών Δυνάμεων Αστυνομίας της Αυστρίας (EKO Cobra), (β) κλιμάκιο των Ειδικών Δυνάμεων Συνοριακής Φύλαξης της Φινλανδίας (Special Intervention Unit – SIU), (γ) κλιμάκιο της ΕΚΑΜ, (δ) κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας της Δ.Α. Ορεστιάδας, και (ε) ειδικό κλιμάκιο του Τ.Δ.Μ. της Δ.ΑΛ.Θ., έχει ως αποστολή την αποτροπή μαζικών μεταναστευτικών ροών προς την Χώρα και ακολούθως τον εντοπισμό και την σύλληψη παράνομων μεταναστών και των διακινητών τους.

   Ο χώρος διεξαγωγής των  επιχειρήσεων είναι η Ελληνική οριογραμμή, είτε στο χερσαίο είτε στο ποτάμιο κομμάτι των συνόρων, αποτελούμενος από δύσβατα και επικίνδυνα σημεία, όχι όμως ικανά να ανακόψουν την δράση της επιχειρησιακής αυτής  ομάδας, η οποία δρα υπό συνθήκες όπου οι λοιπές δυνάμεις δεν μπορούν να επιχειρήσουν με την απαραίτητη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έτσι λοιπόν, με τον τρόπο αυτό συμβάλουν καθοριστικά στην φύλαξη των Ελληνικών – Ευρωπαϊκών συνόρων μας περνώντας παράλληλα το μήνυμα στην Τουρκία, πως Ελληνική πλευρά, έχοντας σύμμαχο την Ευρώπη και προβαίνοντας σε ειδικούς επιχειρησιακούς ελιγμούς και λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας, θα είναι πάντα μια θωρακισμένη χώρα.

   Αναλογιζόμενοι, επιπροσθέτως, και της υγειονομικής κρίσης που διέρχεται ο πλανήτης από την εξάπλωση του κορονοϊού, η δράση και η αποτελεσματικότητα της διεθνικής αυτής ομάδας καθώς και όλων των δυνάμεων που ενεργούν στο πεδίο του Έβρου, είναι κομβικής σημασίας για τη Χώρα και κατ’ επέκταση για όλη την Ευρώπη, καθότι στην παρούσα χρονική στιγμή οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών μπορούν να συμβάλουν στην ραγδαία εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

   Ως συνδικαλιστικός φορέας, οφείλουμε να συγχαρούμε την ηγεσία για την πρωτοβουλία και την ευελιξία της, καθώς και όλους τους Έλληνες και Ευρωπαίους συναδέλφους που βρίσκονται στο πεδίο και διαφυλάττουν με αυτοθυσία τα σύνορα της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης.

Στιγμιοτυπο 2020 03 28 7.57.16 μμ