Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 κατά τις ώρες 11:00 – 15:00

Αξιότιμοι κύριοι,
Ο Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας»

 

Αξιότιμοι κύριοι, 
Ο Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας»βρίσκεται στο πλευρό παιδιών κυρίως αλλά και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς μας σύμφωνα με τις ανάγκες τους αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες του Συλλόγου είναι: – Άμεση οικονομική ενίσχυση στους ασθενείς – Εισιτήρια μετακίνησης από και προς τον τόπο θεραπείας – Οικονομική κάλυψη εξετάσεων που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. – Φιλοξενία ασθενών και συνοδών στα έξι σπίτια που διατηρούμε στην Αθήνα, εν όψει των επεμβάσεων, μεταμοσχεύσεων, ακτινοβολιών ή άλλων θεραπειών, στις οποίες χρειάζεται να υποβληθούν οι ασθενείς. Από την λειτουργία του συλλόγου μας μέχρι και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στα σπίτια μας περισσότεροι από 1000 ασθενείς με τους συνοδούς τους. Πέρα από την έμπρακτη στήριξη – οικονομική και ηθική – σε συνανθρώπους μας που μάχονται τη νόσο, στόχος του συλλόγου είναι επιπλέον η ενημέρωση του κοινού γύρω από τις νεοπλασματικές ασθένειες και τη δωρεά μυελού των οστών, η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από καρκίνο. 

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ένα συγγενή ή μη συγγενή εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα.
Μόνο το 30% των ασθενών βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους. Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας από τους 200 περίπου ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως, οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή εθελοντή δότη. Τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, διότι ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών είναι μικρός. Αυτό δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλληψη ενημέρωσης. Αναφορικά λοιπόν με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού για τη δωρεά μυελού των οστών, ο «Ορίζοντας» σχεδόν από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του δραστηριοποιείται για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προσέλκυση υποψήφιων εθελοντών δοτών. Τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού των ασθενών που χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση και τη δυσκολία εύρεσης εθελοντή δότη, ο Σύλλογός μας έχει ξεκινήσει μία πιο οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης και καταγραφής εθελοντών δοτών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Αγ. Γεώργιος» και το Τμήμα Σαμαρειτών ΕΕΣ. Χάρη στις οργανωμένες δράσεις μας έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 4500 υποψήφιοι εθελοντές δότες, ενώ 6 από αυτούς βρέθηκαν συμβατοί και είχαν την τύχη να δώσουν ελπίδα και μία δεύτερη ευκαιρία ζωής σε κάποιον συνάνθρωπό μας. Αναγνωρίζοντας την κοινωνική σας ευαισθησία θα επιθυμούσαμε να παρευρεθούμε στον χώρο σας την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 κατά τις ώρες 11:00 – 15:00 έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών από τους εκπαιδευμένους εθελοντές του Συλλόγου μας. Η συμβολή σας είναι απαραίτητη και η επιτυχής έκβαση της δράσης αυτής είναι μεγάλης σημασίας για το σύλλογό μας, καθώς υπάρχουν παιδιά τα οποία νοσούν από καρκίνο και βρίσκονται σε αναμονή για μεταμόσχευση και θεραπεία διότι δεν υπάρχουν εθελοντές δότες, που θα τους χαρίσουν μία δεύτερη ευκαιρία ζωής. Αν αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών Δοτών, θα μπορεί να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για την πλειοψηφία των ασθενών χωρίς απειλητικές για τη ζωή τους καθυστερήσεις και με μηδενικό κόστος. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση