ΘΕΜΑ: Συμπεριφορές Διοικητών Τμημάτων στο κατώτερο προσωπικό

                                                                                           

Κύριε Ταξίαρχε,

          Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί ουκ ολίγες διευκρινιστικές διαταγές από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μη διάθεσή αστυνομικών σε δύο συνεχόμενες νυχτερινές οχτάωρες βάρδιες. Και αυτό εξαιτίας της σημαντικής καταπόνησής τους και της μη προσφοράς υπηρεσιακής απόδοσης, καθιστώντας έτσι τη μη διάθεση αυτή ως απαράβατο εργασιακό κεκτημένο. Αυτό το κεκτημένο σέβονται και εφαρμόζουν ως επί το πλείστο οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων, χωρίς όμως να λείπουν και οι τυχόν δυσάρεστες εξαιρέσεις,  κατά τις οποίες Διοικητές καταστρατηγούν τα Προεδρικά Διατάγματα και τις διαταγές.  Ταυτόχρονα παρουσιάζουν τις παρατυπίες τους ως σύννομες χρησιμοποιώντας αναχρονιστικές μεθόδους τρομοκράτησης των συναδέλφων, οι οποίοι αν μη τι άλλο νομότυπα παραπονέθηκαν για καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

          Ειδικότερα, σας αναφέρουμε ένα τέτοιου είδους δυσάρεστο περιστατικό, του οποίου λάβαμε γνώση και θορυβηθήκαμε έντονα. Συνέβη σε  Α.Τ. της  Χαλκιδικής, όπου συνάδελφος εκεί υπηρετών, υπέβαλλε αναφορά παραπόνων, αφού πρώτα διατέθηκε σε διπλή συνεχόμενη νυχτερινή οχτάωρη υπηρεσία άνευ ιδιαίτερου υπηρεσιακού λόγου, κατά παράβαση των υφιστάμενων διαταγών του Αρχηγείου και έλαβε ως γραπτή απάντηση από τον Διοικητή του ότι η διάθεσή του σε διπλή νυχτερινή υπηρεσία είναι καθόλα νόμιμη και πως οι ισχυρισμοί του είναι ανεδαφικοί. Πέραν τούτου όμως τραγικότερο όλων είναι πως ο εν λόγω αξιωματικός κλείνοντας το έγγραφό του, δε δίστασε να τονίσει στον παραπονούμενο συνάδελφο πως εάν επανέλθει μελλοντικά για το ίδιο θέμα ενδέχεται να ελεγχθεί πειθαρχικά. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας την οποία είχαμε στα πλαίσια της δεοντολογίας που μας διακατέχει με τον εν λόγω αξιωματικό, έκπληκτοι ακούσαμε να εμμένει στους αρχικούς ισχυρισμούς του και να υποστηρίζει πως δεν υφίστανται συγκεκριμένες διαταγές από το Αρχηγείο, αλλά κατευθύνσεις . Ενδεχομένως λοιπόν, να διαφεύγει στον συγκεκριμένο αξιωματικό οτι το Αρχηγείο ως προϊσταμένη αρχή όλων μάς δεν εκδίδει, οδηγίες αλλά διαταγές, τις οποίες είμαστε άπαντες υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε. Θα θέλαμε ωστόσο να μας εξηγήσει γιατί υφίσταται το αδιάθετο αλλαγής αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δε θα ήταν απαγορευτικό να διατιθέμεθα συνεχώς σε νυχτερινή υπηρεσία.

          Κύριε Ταξίαρχε ως συνδικαλιστικός φορέας των Ειδικών Φρουρών και προερχόμενων εξ αυτών στην Κεντρική Μακεδονία, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε απόπειρα φίμωσης διά μεθόδων εκφοβισμού σε βάρος συναδέλφων, οι οποίοι καθημερινά δίνουν όσο φιλότιμο τους έχει απομείνει, ώστε να ανταπεξέλθουν στις υπηρεσιακές απαιτήσεις. Ταυτοχρόνως, θεωρούμε αδιανόητες τέτοιες συμπεριφορές από πλευράς Διοικητών τμημάτων, οι οποίοι θέτουν εαυτόν ως βασιλικότερου του βασιλέως και είμαστε πεπεισμένοι πως ως άμεσος προϊστάμενος της Α.Δ. Χαλκιδικής άμεσα θα λάβετε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν ορθή διαχείριση του προσωπικού, με γνώμονα πάντα τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της εργασιακής ομαλότητας των συναδέλφων.

 

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. της  Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας